JULKALENDERN 2019

Året då det varje dag kom ut ett nytt tricks med beskrivning och filmklipp till hur det ser ut när det är klart och stegen under inlärning.

1:a december [Handtarget]

Handtaget är ett hjälpmedel för att enkelt kunna visa och lära in nya saker.

Detta kommer vi också ha nytta av i framtida luckor


Inlärning:

Bakom ryggen: ha kvar godishanden (för att inte distrahera) och ta fram den andra, tomma handen och när hunden sätter nosen mot så belönar du. Efter ungefär fem godisbitar kan du byta plats för att inte hunden ska låsa sig.

Funkar detta kan du sedan prova att dra handen bortifrån hunden och belönar när hunden följer efter.


Tips på vägen:

Om du har en rättsingnal så använd den. Detta för att tajma och visa hunden att det var för att hon/han satte nosen mot handen som hon/han nu får godiset. (Det lätet som jag gör på filmen)

Låser hunden sig, prova att flytta er några meter eller ta bak handen bakom ryggen igen och sedan fram.

Undvik ögonkontakten och titta istället på din hand, alltså dit du vill att hunden ska röra sig.


3:e december [Hund mellan våra ben]

Inlärning:

Kasta en godis bakom dig (var tydliga så hunden slipper leta). När hunden vänder sig om tar du ner en hand (här går det utmärkt att använda sig av handtarget, annars funkar godis också bra) och visar vart du vill att hunden ska hamna, belöna sedan för att hunden hamnar på önskad plats.

Kan hunden detta så börja då röra lite på er, små steg i taget och träna på säkerheten i positionen.

5:e december [Snurra]

Inlärning:

Alternativ 1: Handtarget

Visa med handen hur du vill att hunden ska röra sig, använd tydliga rörelser och tänk att du visar från nosen och sikta på hundens rumpa. Belöna ofta.


Alternativ 2: Godishand

Tänk samma som med handtarget men använd istället en godis och visa hunden


Kan hunden snurra redan?

Lär in snurren åt andra hållet också. Med den träningen börjar man om från början, använd dig då av inlärningstipsen ovan. Detta är en helt ny rörelse för hunden så jag rekomenderar att ha två olika ord på snurrarna.


Träna även så att hunden är i olika förhållanden till dig, framför dig, bakom dig, vid sidan, när du sitter ner, när du ligger ner, när du står på alla fyra... fantasin sätter gränserna!!


Tips:

Om hunden tyckte det var konstigt att snurra runt, prova att belöna att hunden vänder på huvudet, sedan att hon vänder ett halvt varje och sen ett helt. Ta det i små steg helt enkelt:)


Ibland är det lättare att ha lite fart, ni vet det är svårt att hålla balansen när man cyklar för långsamt. Detta kan göras med hjälp av att träna med leksak, att du håller dig i rörelse innan och efter (alltså inte under tiden hunden snurrar, det blir en extra svårighet grad) eller att du bara har lite mer energi.


7:e december [Rulla ut en matta]

Material:

Någonting som går att rulla ut och stannar i det läget som hunden slutar putta så funkar det


Inlärning:

Steg 1: Börja med att hålla fram mattan och vänta ut att hunden duttar med sin nos på, den. Detta gör vi för att hunden ska få upp intresset och förstå att det är med nosen vi ska jobba och inte med tänder.


Steg 2: Lägg ner mattan på marken och håll lite bakom så den inte rullar iväg. Vänta ut hunden och belöna när hon använder nosen för att putta på den. Här tränar vi också på trycket, kraften och säkerheten från hundens sida.


Steg 3: Lägg ut mattan på marken så att den hamnar åt rätt håll i förhållande till hunden. När hunden puttar så belönar du. Ge godiset på mattan där hon ska putta nästa gång, då är det lättare för hunden att lyckas. Stå bakom mattan i den riktningen hunden ska rulla. Det är oftast lättare för en hund att jobba mot förare än bortifrån.


Steg 4: Här förväntas hunden kunna detta, men tänk på att släppa på hunden så att mattan kan rullas ut åt det håll som hunden kommer ifrån och peppa mycket


Tips:

Många tips hittar du i inlärningsbeskrivningen

Kolla noga på filmerna vart jag belönar och hur vi gör

Finns filmer för alla fyra steg

I steg 1 och 2 kastar jag även bort en godis efter några gånger för att Toffee inte ska låsa sig och för att hon ska söka sig till mattan


Kommando:

Jag använder ordet "fös" då jag har döpt Toffees användande av nosen på detta sätt till det. Kommandot går sedan att ta in i andra former och då slipper hon hålla reda på alla olika ord utan vet bara att "okej, nu ska jag putta med min nos på det föremål som Kajsa tar fram"



Steg 1



Steg 3



Steg 2



Steg 4


9:e december [Sitta snabbt från ligg]

Träning:

Använd er av handtarget: när hunden ligger ner tar ni fram handen och när hunden hoppar upp för att dutta så säger ni sitt.


Tips:

Förstår inte hunden vad ni menar med handen och bara ligger kvar? Byt plats (räcker med någon meter bara) och repetera handtarget. Prova sedan sen igen.

11:e december [Viska]

Inlärning:

Sätt handen mot örat (se film) och när hunden sätter sin nos vid handen använd rättsignal och belöna. (Handtarget). Efterhand kan ni vänta ytterligare lite innan ni belönar så att hunden hamnar i viskaläget lite längre.


Tips:

Förstår inte hunden riktigt vad ni menar när ni sätter handen vid örat, börja med att repetera handtarget. (Hur ni lär in handtarget finns under 1:a december).

14:e december [Volleyboll]

Hunden ska studsa bollen på nosen tillbaka till dig när du kastat den. 


Material:

En barnboll (vi har en i lite tjockare plast)

Eller en badboll funkar också vid inlärning


Inlärning:

Steg 1 - finns som film: Börja med att endast hålla fram bollen och jobba med den som en target. Belöna när hon duttar nosen på den.


Steg 2: Vänta ut så att det blir riktiga tryck med kraft


Steg 3 - finns som film: ha bollen lite högre upp så att hunden nu måste studsa/hoppa för att dutta på den


Känner hunden sig bekväm med detta kan ni nu gå vidare:


Steg 4: börja med att ha bollen lite högre upp och hunden nedanför, släpp bollen endast (inte kasta!!) och när hunden duttar på bollen belönar ni. Nu börjar hunden känna känslan av att det inte är något motstånd och att det är han/hon som ligger på "makten" över bollen


Steg 5: ha ett avstånd på mindre än 1m mellan dig och hunden. Prova nu att kasta bollen väldigt lätt i en båge uppåt så att den sedan kommer i ett bra läge för att hunden ska kunna dutta på den.


Steg 6 - finns som film: testa att suksesivt öka på avståndet mellan dig och hunden. Var alltid observant med vad hunden ger för signaler om det tycker det är skoj eller inte.


Steg 7: när hunden visat trygghet och säkerhet i att ta dutta på bollen även när den kommer flygande mot honom/henne så minska då avståndet igen och sätt högre krav på att ni ska kunna ta emot bollen. Alltså börjar vi träna in siktet mer här.


Steg 8: Prova sedan att öka på avståndet likaså här.


Steg 9: Se om det går att passa någon gång mellan er, hör krävs det däremot att vi också måste ha bollkontroll


Tips:

Jag backar ofta tillbaka till de första stegen för att förstärka att få in mer tryck i duttandet eller liknande.


Kasta iväg en godis mellan duttarna för att få upp tempot.

Belöna aldrig (!!) att hunden biter eller försöker bita i bollen. Skulle det hända någon gång (spelar ingen roll vilket av stegen) så backa tillbaka till steg 1 och förstärk att hunden endast duttar. Du kan även så fort hunden använder tänderna 


Jag undviker också att belöna med leksak när jag tränar detta då hunden att kommer upp i den energin nivån att hon ser bollen som en leksak.


Var utomhus eller på en matta. Hunden får lätt upp tempot i denna övningen och ska inte behöva halka

Börja inte med en hård boll (fotboll eller liknande) då hunden lätt blir rädd eller otrygg i sammanhanget att få en hård boll mot sig

Se det som en strukturerad lek

17:e december [Sitt vackert/surikat]

Inlärning:

Börja med hunden sittande framför dig. (Har du en mindre hund skulle jag sitta på knä eller i en soffa så att soffkanten kan stötta) Visa sedan med hjälp av handtarget (möjligtvis en godis) lite uppåt så att hundens framtassar måste lyfta från marken, belöna. Fortsätt så och efterhand också vänta ut mer och mer innan du belönar för få en hund som stannar i positionen under längre tid och verkligen får hitta balansen.


Tips:

Låser sig hunden så prova att backa till endast handtarget träningen men placera handen lite högre upp så att hunden får lätta på framtassarna för att nå handen.


Min hand på filmen är endast för att ge lite ytterligare stöttning och hjälpa henne hitta rätt balans men sedan försiktigt tar jag bort den också.


Börja med hunden i en position i förhållande till er där den kan få stöttning! Balansen här är väldigt svår för dem att hålla. Därför är jag bakom Toffee, då kan hon också hålla balansen själv utan att nudda mig men det blir en trygghet att hon inte kommer falla bakåt.


Tänk att vi först börjar träna för att hitta rätt tekniken, sen kan vi ta bort hjälperna och låta de hitta balans och säkerheten självständigt

19:e december [Buga]

Inlärning:


Från stående: Ha hunden med sidan mot dig. Visa med godisen ner mellan hundens framtassar och var med och stötta så att inte rumpan faller ner i farten. Håll en hand på golvet så att hunden blir medveten om bakdelen och belöna när hunden bugar.

Här gäller det att ha timing! Fånga rörelsen och belöna när hunden "hamnar" i rätt position


Från liggande: Ha hunden liggande framför med sidan mot dig. Ha en hand med godis nära hundens nos. Samtidigt som du drar godisen lite framåt så puffar/killar du lite med andra handen vid hundens bakben/mage (se film). Du ska inte ta i utan bara en lätt hjälp för att hunden ska prova att lyfta på rumpan.

På film 3 och 4 ser ni hur ni kan jobba vidare med bugningen.


Tips:

Belöna flera gånger i rätt position så de hittar stadgan och balansen.

För hunden är det två helt olika rörelser!


Detta blir en ny rörelse och andra muskler som måste aktiveras än tidigare så tänk på att köra lite kortare pass och bli inte frustrerad om hunden inte lyckas på en gång, det krävs mycket kroppskontroll för detta.

21:a december [Hund på ryggen!]

Börja med att kalla in en vän. Det är lättast att i början vara två. In denna text kommer personerna heta Kajsa och Anja, ni för själva sedan välja vem som ska vara vem.


Inlärning:

Kajsa står på alla fyra medans Anja kastar en godis bakom Kajsa. När hunden är på väg mot Kajsa så lockar Anja upp hunden på ryggen med hjälp av handtarget (ev. Godis). Sedan belönar Anja lugnt och tryggt.

Efterhand börjar Kajsa säga kommandot samtidigt som hunden hoppar upp på ryggen och Anja minskar sina hjälper.


Tips och tänk på:

Var lugna och var med i början för att hjälpa hunden hålla balansen om det behövs. Håll inte i, bara finnas där!

Det underlättar också att ha en sele på hunden som man kan hjälpa till och stötta med.

Har hunden svårt att hitta upp? Börja istället liggande på marken så att hunden blir bekväm att vara på dig.

Ligg är för hundar en stabilare position så har hunden svårt att hitta balansen, hjälp den då genom att lägga eller sätta den.

Tips är att spänna din bål, då håller du balansen enklare

-----> i första hand är detta för många hundar inte en balans övning utan en trygghets och modövning!!


Inlärning - med hjälp



Färdigt moment - utan hjälp


23:e december [Favorit i repris]

De populäraste i år har varit:

Handtarget, mellan och mysdagen!

Så ikväll blir det erat val, antingen någon av dessa favoriter eller hundens favorit, kanske något paradnummer eller tricks som hunden älskar, kanske något du vill finslipa eller helt enkelt sett och vill prova.


Kom ihåg!!

Det enda som står på hundens önskelista är eran uppmärksamhet

(förutom köttbullarna från julbordet förstås)


En juldans med Toffee och Kajsa



2:a december [Hunden ska gå runt oss]

Inlärning:

Alternativ 1: denna metod föredrar jag

Använd dig av handtarget, visa med den botre handen (i förhållande till hunden) runt dig, byt hand bakom ryggen och fortsätt runt dig. Belöna hunden många gånger under samma varv i inlärning. Använd rättsingnalen om du har någon.


Alternativ 2: Ha mycket godis i båda händerna, locka sedan hunden att gå runt er och när den tagit några steg ger ni en godis. Fortsätt sedan locka mer runt dig och ge en godis. När den går bakom ryggen visar du med din andra hand och tar upp föregående visnings hand på ryggen. (Detta för att minska förvirringen)


Tips på vägen:

Var tydlig med vart du vill ha hunden, visa handen och ha endast en hand nere åt gången för att inte förvilla hunden. När hunden är bakom dig byter du hand och tar upp föregående visningshand på ryggen.

Vill du ha en hund som håller sig nära din kropp, tänk då också på att belöna nära din kropp.


4:e december [Hundens framtassar på våra fötter]

Inlärning:

Utgå från mellanpositionen, sätt ihop dina fötter som om du vore kissnödig och visa hunden att du har en godis i handen. Höj sedan din hand lite men hunden ska fortfarande ha fokus på den. Börja belöna när endast en tass lyfter från marken för att fånga att det är tassarna vi ska jobba med (hunden har ju ingen aning vid detta laget). Sedan belönar du när en tass kommer upp på ena foten och därefter när andra kommer. Låt det ta tid!!


När hunden kan detta: Börja rör på dig, små små steg och trillar hunden av så är det bara backa lite i träningen. Men vi måste ju prova för att veta

Titta på filmen hur jag flyttar min hand för att hennes andra tass ska komma upp också, på det sättet hjälper jag henne att lyckas.

Ta det lugnt och jobba med små rörelser, för hunden förväntas ju göra små rörelser.

6:e december [Sitt, ligg, stå samt skiften]

Inlärning:

Detta är ett sätt att lära in sitt,ligg och stå

Du har godis i handen sedan för du godisen så att hunden hamnar i den positionen du önskar

Det är också ett sätt att lära in skiften mellan sitt, ligg och stå där bakdelen eller framdelen är låst. Att ha en del låst är en fördel i många hundsporter.


Börja träna sittande med hunden framför - då ser du om hunden flyttar på tassarna


Tänk på:

När du lär in; använd små rörelser. Lite förstora kommer resultera i att hunden tar steg framåt.


Vart ska handen?

Stående till sittande - sikta uppåt, från nosen mot hundens panna

Stående till liggande - sikta nedåt och inåt mellan hundens framben.

Sittande till stående - sikta framåt på en raklinje i höjd med nosen

Sittande till liggande - sikta snett neråt framåt, helst rakt ner i marken och sen längst golvet

Liggande till stående - Framåt, uppåt

Liggande till sittande - rakt upp en aning mot hundens panna


(se film)


8:e december [Nicka]

Material:

En liten burk eller någonting annat i snarlik stil


Inlärning:

Steg 1: Börja med att använda rättsignalen så fort hunden duttar på burken. Första godisarna kan du ge nära burken för att förstärka att det är med burken vi jobbar.


Steg 2: Nästa steg är att säga rättsignalen precis när hunden duttar på burken (samma som innan och genom hela inlärningen) men godisen kommer högre upp, det är på så sätt vi får till nickarörelsen. (Se film 1)


Steg 3: När hunden visar säkerhet i detta kan du prova i olika positioner, så här kan vi öka svårighetsgraden och få in rörelse och säkerheten. (Se film när vi kör detta i mellanpositionen.)


Steg 4: Det är nu dags att börja ta bort hjälpmedlet (burken). Detta gör jag genom att återgå till första steget och att varannan gång (kolla på din hund, kanske är det bästa att börja med att ta bort burken var 5 gång eller 3 gång). Då gör hunden rörelsen vi önskar för att den tror att burken är där som den ska dutta på och när hon gör rörelsen så belönar vi. Sett sedan tillbaka burken och belöna när hunden duttar. Det är extremt svårt att gå från burk till helt utan burk på en gång, så därför tränar vi bort den på detta sätt. (se film. Notera också att när Toffee tvekar en gång så lämnar jag burken framme en extra gång) Till slut kan man köra två ggr utan, en gång med osv osv tills hunden känner sig trygg i rörelsen helt utan burk.



Steg 1



Steg 3



Steg 2


10:e december [Gå runt ett ben]

Inlärning:

Börja med att bara visa med handtarget så att hunden rör sig mer runt benet. Fortsätt så och visa längre och längre så att du gör det svårare efter hand.


Tips:

Har hunden svårt att komma runt när du visar, prova att göra en lite större cirkel (detta kan ni se på första filmen)

När hunden kommit halvvägs börjar du belöna mellan ditt ben (se film) så att hunden sedan redan är påväg i rätt riktning.

Jag har döpt detta till ”ben” och visar sedan med hjälp av att lyfta hälen lite vilket av benen det är. På detta sätt slipper vi blanda ihop alla kommandon.


Träna ifrån olika positioner så att hunden inte alltid är i mellanpositionen som ursprungsläget utan från olika platser.

^Så länge hundens rörelse är runt ett av mina ben så heter det ben!^

Prova också att köra flera varv.

Nu i början är det enklast att köra med godis men prova även med leksak sedan för att få upp drivet och tempot

12:e december [Mysens dag]

Idag ska vi mysa och uppskatta tiden med våra vovvar.


Tips:

Lägg undan telefonen för att inte lika lätt bli distraherad av allt som händer i världen

Försök inte mysa om hunden inte vill, kanske den vill vila för sig själv


13:e december [Luciatåg / kö]

Inlärning:

Använd handtarget eller locka med godis. Ta händerna på ryggen och vänd er bortifrån hunden så att hunden ser händerna och locka lite extra om hunden inte förstår riktigt. Sedan matar du tre godisar på ryggen, kastar ner en på marken, locka upp igen och ge tre godisar och kör detta om och om igen


Har du en liten hund går det att lära in att hunden ska ha framtassarna mot dina ben istället och i princip stå på bakbenen men luta sig mot dig

För att göra det svårare sen kan ni prova att gå lite, börja med små steg först!


Tips:

Har hunden ingen aning om vad som försigår kan det vara lättare att börja mot en vägg och sedan steppa upp. Eller vara två stycken, en som bara står och den andra som lockar upp och efter hand kan du prova att vara själv


Gör detta på en matta då hunden måste hålla balansen och hoppar upp och ner i själva landningen. Sedan har hunden lätt att landa konstigt om de är ivriga, så se till att ha bra underlag, vi vill ju inte ha några slitskador


15:e december [Armkrok]

Inlärning:

Börja med hunden sittande då det är enklare för hunden att hålla balansen så. Ta ut din arm och locka hunden att sätta upp en (eller två som är målet) tassar på din arm, belöna. Fortsätt så tills hunden visar säkerhet i att utföra detta själv.

Sedan kan ni gå vidare till att ha en stående hund


Tips och tänk på:

Detta är en ny rörelse för hunden så kör hellre flera små pass för att inte överanstränga

Känns balansen svår kan ni börja att köra samma sak fast mot ett stadigt föremål istället än för din arm, kanske en pinne du håller i i båda ändarna, cykelställ, trappräcke osv

16:e december [Tittut]

Inlärning:

Utgå från gårdagens övning.

Ta godisen precis under din arm och belöna när hunden är påväg att sätta nosen under armen. Fortsätt så och belöna sedan när huvudet är under armen så att det blir att hunden tittar under. Efterhand kan du vänta ut med belöningen så att hunden är kvar i position och spontant bjuder på rörelsen


Tips och tänk på:

Håll din godishand nära armen och hundens nos

Känns balansen svår kan ni börja att köra samma sak fast mot ett stadigt föremål istället än för din arm, kanske en pinne du håller i i båda ändarna, cykelställ, trappräcke eller liknande.

18:e december [Ligga på sidan]

Inlärning:

Börja med hunden liggande framför dig. Ta en godis och ”dra” den från hundens nos och sikta bakom hundens öron. Belöna när hunden hamnar på sidan och ge runt tre godisar för att hunden ska bli kvar.


Tips:

Håll godisen nära hunden, annars har hunden lättare att resa sig upp.


På tredje filmen visar vi även att man kan använda sig av detta i funktionella syften också, t.ex kloklippning osv

20:e december [Hoppa genom armar]

Inlärning:

Börja med hunden mellan dig och håll lätt i halsbandet. Visa sedan att du kastar en godis och när du släpper så att hunden kan gå och ta den tar du fram armarna och när hunden går över använder du rättsignal eller så småningom säger kommandot som önskas.


Efter några gånger så provar du att inte kasta någon godis utan bara tar fram armarna och när hunden går över så belönar du.

Sedan ökar du tempot och din energi för att få mer skutt och inte bara att hunden trampar över dina armar.


Tips:

Vill du ha mer fart i hoppen, prova då att köra med leksak. Då kan du börja likadant som med godisbelöningen, att kasta den och låta hunden sedan ta sig igenom dina armar. Efterhand provar du att leka med hunden, lägga leksaken i fickan, hoppa några gånger och sedan leka med leksaken.

Känner hunden att detta blir klurigt och låser sig när du tar fram armarna, prova då istället att börja med en rockring och locka hunden genom den.

Har du en stor hund? Vänd bort ansiktet när hunden hoppar, av egna erfarenheter gör det ganska ont när hunden hoppar så högt att man nockas av den


Steg 1



Steg 2



Färdigt


22:a december [Backa i en trappa]

Varför?

  •  Detta stärker hundens kropps- och bakdelskontroll vilket i din tur också förbättrar hundens självkänsla och självförtroende
  • Aktiverar även muskler hos hunden som inte används så mycket på annat sätt
  • Träna på att hunden ska kunna jobba bort ifrån oss
  • Det är KUUUL!!!!!


Träning:

Börja med (för att hunden ska första att vi ska jobba med trappan) : att vara bredvid hunden och backa sakta men säkert upp tillsammans, belöna ofta

Sedan (för att hunden ska klara det här självständigt): var framför hunden. När hunden lyfter en vaktads belönar du. Efter det belönar du när hunden sätter en vaktads på första trappsteget och med tidens gång höjer du kraven på hur långt hunden ska backa. Men tänk på att inte kräva för mycket!

Mellan varje belöning så kastar lägger du en godis på marken för att hunden själv ska få söka sig tillbaka.


Tips och tänk på:

Kräv inte för mycket, detta är svårt för de - låt de lyckas och känna sig stolta!!

Är trappan för hal så prova istället i en annan trappa - det måste inte vara en inomhus, kanske det finns någon där ni brukar gå promenad?



Bortifrån



Vid sidan


24:e december [Kram bakifrån]

Inlärning:

Börja med att kasta en godis så att hunden hamnar bakom dig. Locka sedan upp hunden med hjälp av godis så att hundens framtassar hamnar på axlarna. Belöna många gånger för att göra hunden trygg i denna position. Upprepa detta, godis bakom, locka upp, belöna.


Tips:

Är det klurigt att få upp hunden, ta då hjälp av någon annan som kan hjälpa till att locka